Mijn mobiel geeft het signaal van een binnenkomende mail. Zonder echte interesse glijdt mijn blik naar de inbox. Ineens maakt mijn hart een sprongetje. De inkomende mail is het rapport van mijn thermogram. Twee dagen geleden liet ik door Marielle van Happy Healthcare een thermogram maken van mijn borstgebied.

Ik open het bericht en scan de regels, op zoek naar de zin die aangeeft welke indicatie van zorg op mijn borsten van toepassing is. Ondanks het feit dat ik geen grote zorgen over mijn borsten heb, voel ik me toch een beetje gespannen. Dit rapport wijst uit wat er zich op fysiologisch niveau afspeelt.

Een stekende pijn in mijn linkerborst

Het is juni 2018 als ik voor het eerst een stekende pijn in mijn linkerborst ervaar. Nog nooit eerder heeft dit gevoel zich geopenbaard. Ik ben op vakantie in Italië en tijdens een dagtrip in Florence, voel ik ineens een pijnlijke plek die uitstraalt door mijn hele borst. Ik heb het gevoel dat mijn tepel in brand staat. Vol ongeloof ren ik een café binnen, op zoek naar het toilet. Ik trek zonder erbij na te denken mijn T-shirt en beha omhoog en bekijk mijn ontblote borst in de spiegel. Er is niks te zien. Geen vreemde verkleuring, geen deukjes, rimpels of andere oneffenheden. Er is ook niks te voelen. Geen verharding, streng of bobbel.

Bezoek aan de huisarts

Een bezoek aan de huisarts levert niks op. Er is niets verontrustends. Mijn pijn en ongemak zijn onverklaarbaar en er is geen enkele reden voor een doorverwijzing naar het ziekenhuis.

Een korte tijd haal ik opgelucht adem, er is immers niets aan de hand. Ik negeer de pijn, maar de stekende scheuten blijven aanhouden en aanraking is zeer oncomfortabel. Er moet iets gebeuren. Ik ruil mijn beugelbeha in voor een beugelloos exemplaar en doe, zodra ik thuiskom, mijn beha uit. De pijn vermindert iets en is minder vaak aanwezig, maar de borst blijft gevoelig en mijn ongerustheid groeit.

Borstweefselbehandeling

Een jaar later maak ik voor het eerst kennis met een borstweefselbehandelaar die mijn klacht aanhoort en het borstweefsel behandelt. Het weefsel rondom de pijnlijke plek voelt stug en gespannen aan. Zij zorgt er met haar behandeling voor dat de borst beter doorbloed wordt en het lymfevocht weer vrijuit kan stromen. Na de eerste behandeling voel ik direct dat er ontspanning optreedt en voelt mijn borst zacht en pijnloos aan. Na 2 behandelingen ben ik vrijwel klachtenvrij.

Lichaamsthermografie

Inmiddels ben ik zelf opgeleid tot borstweefselbehandelaar en ben ik nieuwsgierig naar wat voor beeld een thermogram van mijn borsten oplevert.

Bij een thermogram worden er met een infraroodcamera (warmtebeeld camera) opnames gemaakt van het hele borstgebied en komen fysiologische processen in beeld. De camera meet de temperatuur aan de oppervlakte van de huid en zet dit om in kleurbeelden waarbij alle, ook zeer kleine, temperatuurverschillen worden gemeten.

Als zich in je lichaam iets ongewoons afspeelt, zoals een ontsteking -wat een voorstadium kan zijn van een ernstiger aandoening-, is dat op huidniveau voor de camera ‘zichtbaar’. Je huid functioneert als een projectiescherm van de verschillende lichamelijke processen.

 Asymmetrie

Het belangrijkste waar een thermoloog, die de gemaakte beelden en metingen interpreteert, naar kijkt, is de asymmetrie. Zowel in vorm als in temperatuur.

Bij (fysieke) problemen gaat er een seintje naar het centrale zenuwstelsel en volgt er een herverdeling van bloed vanuit de huid. Daarmee wordt een plek soms ongewoon koud of warm. Deze asymmetrie of afwijkende temperatuur geeft aan dat er iets aan de hand is. Door de relatie van het centraal zenuwstelsel met de huid en de onderliggende organen en systemen, kunnen afwijkingen in een vroeg stadium worden vastgesteld. Vaak nog voor er klachten zijn.

Als er een vlekkerig beeld op de borstkas op de opnames zichtbaar is, dan is er geen sprake van één temperatuur. Is het beeld vlekkerig maar wel symmetrisch verdeeld, dan geeft dit aan dat er een systemische onbalans is vanuit de hormonen of vanuit het immuunsysteem. Ook wordt er gekeken naar een mogelijke stagnatie in het lymfesysteem of de bloedvaten.

Het rapport

Mijn ogen vinden de regels waarin de indicatie van zorg vermeld wordt.

‘Thermische bevindingen geven een indruk van:

Rechterborst: Laag niveau van zorg: beschreven thermische patronen zijn binnen de verwachte waardes.

Linkerborst: Laag niveau van zorg en twijfelachtig niveau van zorg vanwege thermische onregelmatigheden. Deze patronen moeten worden gecontroleerd op veranderingen.’

Het rapport meldt verder waar bijzondere temperatuurverschillen gezien zijn en of dat in relatie staat met wat als ‘normaal’ beschouwd kan worden

Marielle verzekert mij van het feit dat ik bij haar terecht kan als ik vragen heb over het rapport en we spreken af dat we over een half jaar opnieuw een onderzoek inplannen om te kijken of er dan patroonveranderingen zichtbaar zijn.

Thermografie in relatie tot borstweefselbehandelingen

Wil jij, net als ik, weten hoe het gesteld is met jouw borstgezondheid en wil je de fysiologische processen in kaart brengen? Neem dan contact op met Marielle van Happy Healthcare.

Een thermografisch rapport kan goed gebruikt worden als aanvullend instrument op borstweefselbehandelingen. Thermografie kan zichtbaar maken dat personen met een hoger niveau van zorg, na een reeks borstweefselbehandelingen een lagere indicatie van zorg krijgen.

Neem gerust contact op met mij als je je zorgen maakt om de gezondheid van je borsten of als je wilt weten welke preventieve maatregelen jij kunt nemen voor een optimale borstgezondheid.