Het laatste lesuur valt uit. De leerkracht is ziek en er is geen invaller beschikbaar. Opgewekt fiets ik met een groep uitgelaten scholieren naar huis. Onderweg hoopvol fantaserend hoelang de docent nog thuis zal blijven en hoeveel uren er dan uitvallen. 

Ik kom een uur eerder thuis dan op het briefje met schooltijden aan de binnenkant van de kastdeur staat vermeld. Met deze tijden houdt mijn moeder rekening. Ze is altijd thuis als ik uit school kom. Ik zet mijn fiets voor het keukenraam en zie haar zitten. Ik vind het vreemd dat ze daar zit, op mijn plek aan de tafel. Voor haar liggen geopende enveloppen en opengeslagen brieven. Eentje houdt ze in haar hand.

In het rood

In één klap verandert mijn stemming. Behoedzaam stap ik naar binnen en zeg zachtjes ‘hoi mam, ik ben al thuis.’ Met betraande ogen kijkt ze me aan. Ze lijkt niet in de gaten te hebben dat ik een uur te vroeg ben. ‘We staan zo in het rood, ik weet echt niet meer hoe we alles moeten betalen.’ Ze legt de brief die ze in haar hand heeft neer en leunt zuchtend achterover. Een traan rolt over haar wang als ze voor zich uit naar buiten staart. Stilletjes verdwijn ik naar boven en blijf de rest van de middag op mijn kamer.

Leven in overvloed

Als ik terugdenk aan mijn kindertijd en tienerjaren, aan toen ik met mijn oudere zus en broer bij mijn ouders woonde, denk ik aan liefdevolle en ‘rijke’ jaren. Ook in mijn puberteit, toen ik als laatst thuiswonende bij mijn ouders was, leefde ik in overvloed. Er stond iedere dag een verse, gezonde warme maaltijd op tafel. Op doordeweekse dagen was er altijd een koekje of zelf gebakken cake bij de koffie en thee. In het weekend was er ‘prik’ en chips. Elke zomer gingen we met de vouwwagen op vakantie. Ieder seizoen kreeg ik nieuwe kleren en mijn schoenen en winterjas waren nooit versleten of kapot. Op geregelde tijden ging ik naar de kapper en ieder jaar mocht ik meedoen met de zwemvierdaagse en nodigde ik vriendinnen uit voor mijn verjaardagsfeestje. Elke week ging ik naar saxofoonles en jarenlang werd dat gecombineerd met dansles.

Het allerbelangrijkste en het meest rijke dat ik heb ervaren, is opgroeien en heel vaak thuiskomen in een liefdevolle, warme en veilige woning. Toch was er die altijd aanwezige angst voor geldtekort en de zorg over het wel of niet overgaan tot aankopen van het beschikbare banksaldo.

Angst voor geldtekort

De angst voor geldtekort heb ik meegenomen toen ik het huis verliet. Ondanks het feit dat mijn ervaring en beleving ‘rijk’ is, is mijn overtuiging dat geld lastig is. Iedere keer hoor ik mezelf zeggen: ‘Ooh! Dat rotgeld altijd!’ Ook de zin ‘ik heb geen geld’ spreek ik regelmatig uit.

Hulp inroepen

De coronatijd met weken durende lockdowns is een stevige uitdaging voor mij wat betreft het beschikbare banksaldo op zowel privé als zakelijk gebied. De leeglopende rekeningen laten mijn angst voor geldtekort groeien, de onzekerheid houdt me wakker en mijn energielevel daalt zo ver dat ik meer angst voor geldtekort ontwikkel. Ik besluit de hulp in te roepen van Anna Touw-Smit, psychosociaal therapeut.

Rode draad

‘Dus als ik jouw woorden juist interpreteer, dan zeg je dat je geen geld wilt ontvangen’ zegt Anna. Ik kijk haar verschrikt aan. ‘Natuurlijk wil ik heel graag geld ontvangen. Ik werk er juist keihard voor, maar het komt steeds niet.’ ‘Jij zegt dat je geld ‘rotgeld’ vindt, dus het signaal dat je afgeeft over geld is negatief. Dan komt het geld niet naar je toe. Alles wat je aandacht geeft groeit. Je banksaldo zal dus groeien als je geld gaat omarmen.’

Samen met Anna kom ik erachter dat geldzaken – en vooral de angst voor tekorten – als een rode draad door de geschiedenis van mijn familie loopt. Mijn opa en oma en overgrootouders hadden ook moeite met het fenomeen geld. We bedenken een plan hoe ik geld en de energie van geld een positieve wending kan geven.

Engelen

Mijn vertrouwen in geld mag groeien en als steuntje in de rug geef ik er een symbolische uiting aan. Het vertrouwen in de continu bewegende geldstroom binnen mijn bedrijf uit ik door een stroom van engeltjes. Al duizenden jaren lang zijn engelen het symbool van liefde, verzoening en contact. Ze zijn een verbintenis tussen het hemelse en het aardse. Ze stralen vol van hun goede, lieve, mooie en zachte energie. Aan ieder artikel dat ik inpak, bevestig ik een engeltje. Ik voeg mijn eigen waarde toe aan het pakketje en spreek daarbij de intentie uit dat mijn bedrijf mag groeien en bloeien.

Met ieder pakket dat de deur uitgaat, groeit mijn vertrouwen. Er komt wel weer nieuw geld* en er zijn altijd en overal engelen.

* ’Er komt wel weer nieuw geld’ uit het boek De illusie van geld geschreven door Elma de Bruijn.