‘Dag, al enige tijd tob ik met mijn borsten en heb ik veel last van de beugels en de onderrand van mijn beha’s. Gisteren heb ik je interview bekeken en dacht toen: ‘Het is de hoogste tijd om naar Ingrid te gaan!’ Allereerst om aandacht voor mijn borsten te vragen en vervolgens om samen te kijken naar goed passende en fijn zittende beha’s.

Complimenten voor hoe jij in met zorg gekozen woorden kunt uitleggen wat je doet met een borstweefselbehandeling. De vergelijking met die beek in de Ardennen sprak me erg aan. Ik hoop dat je mij kunt helpen mijn beek weer goed door te laten stromen.’

Ik klik direct op ‘beantwoorden’ nadat ik bovenstaande mail gelezen heb. De woorden ‘al enige tijd’ zijn helaas maar al te vaak van toepassing. Veel vrouwen hebben verhardingen of gevoelige plekken in hun borsten. In de meeste gevallen zijn ze onschuldig en veroorzaken ze geen problemen. Ze kunnen echter ook pijnlijk zijn en ervoor zorgen dat je borsten gevoelig zijn rondom de menstruatieperiode of gedurende de overgang.

Stempel op de dag
Pijn in je borsten drukt een stempel op je dag. Je voelt je onzeker, je neemt een houding aan waarmee je het ongemak het minste voelt en je vraagt je af of de pijn blijft of dat het na verloop van tijd vanzelf weer verdwijnt. De praktijk leert dat veel vrouwen lange tijd blijven doorlopen met borstklachten voordat ze aan de bel trekken. Helaas is een veelgehoord advies: ‘Leer er maar mee leven, want je kunt er niets tegen doen. De pijnklachten horen er gewoon bij.’

Hoe ontstaat deze pijn?
Ik vergelijk de doorbloeding en lymfestroming in het borstgebied vaak met een kabbelend beekje in de Ardennen. Je kent er vast zo één. Een riviertje dat door een bosrijke omgeving kronkelt. Het koele, stromende water langs een camping is vertier voor jong en oud op warme vakantiedagen. Als er echter een stevige storm woedt en een boom in de rivier belandt, stagneert de stroming. Na korte tijd wordt zichtbaar dat er afval achter de takken en de boomstam blijft hangen. Door de boom en takken te verwijderen, komt de stroming op gang en kan het afval afgevoerd en opgeruimd worden.

Afvalstoffen
Zo werkt het ook in het borstgebied. Het immuunsysteem van ons lichaam zorgt ervoor dat afvalstoffen uit de vitale organen worden weggehouden en slaan deze tijdelijk op in het vetweefsel van de borsten. Hoe gezond je ook eet en beweegt, iedereen heeft afvalstoffen in het lichaam. We krijgen ze binnen via onze luchtwegen, door voeding en door medicatie en cosmetica die we gebruiken. Het bloed dat in ons lichaam wordt rondgepompt zorgt ervoor dat afvalstoffen worden afgevoerd.

Lymfevaten afknellen
Nog een afvalophaler is het lymfevocht. Door beweging van het lichaam gaat lymfevocht stromen. De lymfeknopen zuiveren de vloeistof van toxische stoffen, bacteriën en virussen. Wanneer je een (beugel)beha draagt, knel je de lymfevaten en -knopen af waardoor de trage stroming en zuivering stagneert. Afvalstoffen blijven achter in het borstweefsel met pijnlijk borsten, ontstekingen, verklevingen en eventueel cystes tot gevolg.

Nooit meer een beha?
Betekent dit dat je nooit meer een beha kunt dragen om je borsten gezond te houden? Nee, uiteraard kun je een beha dragen wanneer jij je daar fijn bij voelt, maar zorg er dan voor dat deze in de eerste plaats comfortabel zit en kies ook een moment van de dag waarop het onnodig is om een beha te dragen. Naarmate jij meer ‘behaloze’ momenten kiest, neemt de doorbloeding in je borsten toe en werk je aan een betere doorstroming van het lymfevocht. De afvalstoffen die opgeslagen zitten in het borstweefsel kunnen makkelijker afgevoerd worden zonder belemmerende (beugel)beha.

VLOW® borstweefselbehandeling
Blijf je na deze preventieve maatregel ongemak en pijn ervaren? Dan is een VLOW® borstweefselbehandeling een mogelijkheid om je borsten een oppepper te geven. Borstweefselbehandelingen zijn gericht op het voorkomen van borstklachten en het ondersteunen van vrouwen met regulier gediagnosticeerde borstproblemen. De behandeling verbetert de doorbloeding, optimaliseert de lymfestroming en stimuleert het zelfgenezend vermogen waardoor het weefsel zacht en soepel wordt. Na die tijd voelen je borsten langere tijd prettig en gezond aan.

Wanneer een borstweefselbehandeling?
Een borstweefselbehandeling wordt aanbevolen als je:

  • Inzicht wilt krijgen over de conditie van je borsten.
  • Je borsten wilt verzorgen en je je comfortabel wilt voelen met je borsten.
  • Harde korrels, onregelmatigheden of verhardingen in je borstweefsel voelt.
  • Gevoelige of pijnlijke borsten ervaart, bijvoorbeeld tijdens aanraking, tijdens je menstruatie of gedurende de overgang.
  • Van een arts de diagnose hebt gekregen van mastopathie, kleine cysten, fibroadenomen of mastitis.
  • Je zorgen maakt over je borstgezondheid of als er onregelmatigheden zijn vastgesteld bij een thermografie, echografie of mammografie.
  • Napijn of pijnlijk littekenweefsel hebt na een borstoperatie.

Preventief
Een borstweefselbehandeling is ook heel geschikt om in te zetten als preventief middel om je borsten gezond te houden. Heb jij geen last van pijnlijke plekken en ongemak, maar wil je wel positieve aandacht en zorg aan je borsten besteden, dan is een behandeling aan te bevelen.

Heb je vragen over de behandelmethode of wil je een afspraak maken voor een behandeling? Neem dan contact op voor meer informatie en de behandelmogelijkheden.