Aandachtig luister ik naar het spraakbericht van een collega borstweefseltherapeut. Zij behandelt in haar praktijk een vrouw die onlangs heeft gekozen voor explantatie van haar siliconen borstimplantaten. Ze vindt het lastig om comfortabele beha’s te vinden die een vrouwelijke uitstraling hebben en bijdragen aan haar zelfverzekerdheid. De hulpvraag is duidelijk. ‘Ingrid, heb jij iets in jouw collectie wat voor haar geschikt is?’

Borstimplantaten
Borstimplantaten zijn medische hulpmiddelen die al zo’n veertig jaar wereldwijd worden gebruikt voor een borstreconstructie of een borstvergroting. Een borstimplantaat kan ook geplaatst worden na verwijdering van een borst vanwege kanker of het risico op kanker. Maar vooral vrouwen die grotere borsten willen, kiezen voor borstimplantaten. Er zijn enkele miljoenen vrouwen met een siliconen borstimplantaat.

De inhoud van een siliconen implantaat kan stevig of zacht zijn. Stevige implantaten zijn gevuld met een soort geleiachtige gel. De inhoud van zachte implantaten lijkt meer op een vloeistof. De mogelijke bijwerkingen van siliconen implantaten staan al lange tijd ter discussie.

Gezondheidsklachten
Er is een groep vrouwen die gezondheidsklachten meldt nadat zij een siliconen borstimplantaat kregen. Deze klachten ontstaan waarschijnlijk door het zweten of lekken van de implantaten waardoor de toxische siliconen zich door het lichaam gaan verspreiden. In het geval van zweten komt er een geringe hoeveelheid siliconen in het lichaam terecht. Bij lekken ontstaat er een overdosis aan siliconen-deeltjes die zich door het hele lichaam verspreiden, of het lichaam kapselt de siliconen in. Deze verhardingen geven ook weer pijnklachten. De klachten die vrouwen met siliconen implantaten melden, zijn veelal: aanhoudende vermoeidheid, gewrichtsklachten, ontstekingen, schouder- en nekklachten, problemen met geheugen en concentratie.

Grote mentale impact
De genoemde klachten zijn vaak de reden dat vrouwen besluiten om hun implantaten te laten verwijderen. Deze ingreep wordt ‘explantatie’ genoemd. Buiten het feit dat verwijdering van implantaten opnieuw littekens veroorzaakt, is de mentale impact voor veel vrouwen groot. Zij hebben moeite om hun eigen borst te accepteren en kampen met gevoelens van schaamte en onzekerheid. In het verleden hebben ze immers gekozen voor een vergroting of reconstructie en door de explantatie zijn ze ‘terug bij af’.

De zoektocht naar een beha
Nadat de fysieke littekens zijn hersteld, begint de zoektocht naar een goede, fijne en vooral comfortabele beha. Wat mag je dragen? Een beugelbeha of een beugelloze? Een voorgevormde? Wel of geen push-up? En in welke maat? Het advies van de chirurg luidt: ‘Je mag alles dragen zolang jij het comfortabel vindt.’

Beugelloze beha, softtop of bralette
De meeste vrouwen die mij om advies vragen na een borstoperatie kiezen voor een beugelloze beha, een softtop of bralette. Deze zijn de laatste jaren flink in opmars, omdat ze comfortabel zijn, wel zo fijn na een operatie. In het assortiment van Love-li lingerie vind je dan ook een ruime collectie (beugelloze) beha’s en tops die je na een borstoperatie zorgeloos kunt dragen.

Contact
Ben je op zoek naar een fijne beha? Kom dan langs in de winkel of maak een afspraak voor advies: www.love-li-lingerie.nl. Wij helpen je graag bij de zoektocht naar een beha die volledig bij jouw situatie en wensen past.

Goed en breed informeren
Heb jij zelf onlangs een explantatie ondergaan? Dan is het raadzaam om je goed en breed te laten informeren over hoe je je lichaam kunt ontdoen van de toxische belasting en waar je terecht kunt voor fysieke en mentale ondersteuning. Bij mij (Love-li lymfe) of een andere Vlow® borstweefseltherapeut kun je al je vragen stellen. Desgewenst verwijzen wij je door naar specialisten die je ondersteunen bij het detoxproces en het verwerken van eventueel mentaal trauma. Voor support of lotgenotencontact kun je lid worden van de facebookgroep Meldpunt Klachten Siliconen.

Webinar siliconen implantaten
Als je meer wilt weten over siliconen borstimplantaten en wat voor een (mogelijke) impact dit heeft op jouw gezondheid, of heb je vragen over je borstgezondheid na explantatie, meld je dan aan voor het webinar op 17 maart over siliconen implantaten en hoe borstweefselbehandelingen kunnen bijdragen aan jouw herstel.