Al jaren weet ik dat ik op mijn intuïtie kan vertrouwen en ernaar moet leven. ‘Volg je hart, want dat klopt altijd’ is een tegeltjeswijsheid die maar al te waar is.

Keuzes maken op basis van overtuigingen

Natuurlijk heb ik in de afgelopen tientallen jaren getwijfeld aan mijn intuïtie en heb ik keuzes gemaakt op basis van vastgeroeste overtuigingen of verstandelijke redeneringen. Ik durfde niet hardop uit te spreken wat mijn hart mij vertelde. Ik weigerde te handelen naar wat zachtjes, maar dringend en intens, diep van binnen fluisterde. Bang voor geschokte reacties van de buitenwereld of angstig vanwege financiële redenen. Sommige van de keuzes die ik, tegen het kloppen van mijn hart in, heb gemaakt, pakten minder goed uit. En toch, hoe stereotiep ook, ze hebben me ‘ouder en wijzer’ gemaakt.

Dat het lastig zou worden wist ik

Acht jaar geleden maakte ik, rechtstreeks uit mijn hart, de keuze om Love-li lingerie te starten. Ik had er geen cognitieve verklaring voor. Ik wilde deze lingeriewinkel en ik wist zeker dat het een succes zou worden. Dat het lastig zou worden wist ik ook. Dat heb ik ervaren. Financiële onzekerheid, mijn echtscheiding, een zieke medewerkster, dealen met oververmoeidheid en bloedarmoede en staande blijven ten tijde van corona.

Ondanks alles blijft mijn hart onverstoorbaar kloppen. Doorgaan, doorgaan, doorgaan… Ik vertrouw erop. Afwisselend huiverend en blindelings.

Een bezoek aan de arts levert niks op

In de afgelopen jaren heb ik vele vrouwen gesproken en advies gegeven bij de aanschaf van een nieuwe beha. Velen van hen kampen met pijn in hun borst. Een bezoek aan de huisarts of onderzoek in het ziekenhuis levert in de meeste gevallen (gelukkig) niks op, maar de dames in kwestie blijven met pijn en de sluimerende angst of er echt niks aan de hand is, rondlopen. Met als mogelijk gevolg een gebrek aan zelfvertrouwen, daling van eigenwaarde en een verminderd vrouwelijk gevoel.

Met verhalen over pijn en angst kon ik niets

Door de jaren heen heb ik voldoende kennis verworven van lingerie. De verschillende maten, materialen, pasvormen en bijbehorend draagcomfort verrassen mij niet meer. Ik help dames hun eigenwaarde te vergroten door ze een goed passende, comfortabele beha aan te meten. Met de verhalen over pijn, angst en ongemak kon ik tot voor kort weinig tot niets.

Tijd voor scholing

Vorig jaar ontstond het besef dat ik veel weet van lingerie, maar geen verstand heb van het borstweefsel waar de beha steun aan biedt. Hoog tijd voor bijscholing vond ik.

Vier maanden lang werd ik ondergedompeld in de theorie van het borstweefsel en leerde ik de hypothese over mogelijke oorzaken van pijn, kwaaltjes en ongemak. Ik leerde ook hoe deze te verhelpen zijn en wat je preventief zelf kunt doen voor een optimale borstgezondheid.

Consulent van borstweefselbehandelaars

Ik werd de eerste consulent van VLOW® borstweefselbehandelaars in Nederland. Ik adviseer klanten wat ze kunnen doen aan hun eigen borstgezondheid en verwijs hen desgewenst door naar een borstweefseltherapeute. Ik help hen keuzes te maken voor een goed ondersteunende, eventueel beugelloze, beha.

Ondertussen klopte mijn hart gestaag door. Begin dit jaar fluisterde het voortdurend en spoorde me aan om een massageopleiding te vinden die mij kon voorbereiden op het vervolg, het zelf kunnen behandelen van borstweefsel.

Klassieke massage

Ik luisterde en vond bij MYOS de opleiding ‘Klassieke massage’. In het begin vlotte de studie aardig, maar op een mooie, zonnige zondag, maakte ik plotseling de keuze om de studie te beëindigen. De impuls om mijn boeken dicht te klappen en de docente mijn toekomstige afwezigheid te melden, werd gedreven door de overtuiging dat ik het nooit zou leren, dat mijn hoofd te vol zat om er nieuwe dingen bij te stoppen.

Mijn intuïtie dacht er anders over en opnieuw volgde ik mijn hart. Inmiddels heb ik mijn diploma in ontvangst genomen en ben ik weer een stap dichterbij een eigen behandelpraktijk voor een goede borstgezondheid als aanvulling op mijn lingeriespeciaalzaak.

Wil jij weten hoe je preventief kunt werken aan een goede borstgezondheid of wil je advies over welk model en welke behamaat geschikt is voor jouw borsten? Kom dan langs in de winkel of neem contact op voor het maken van een afspraak.