‘Heb je er weleens bij stil gestaan dat je in het donker geen kleuren ziet?’ Kleurcoach Monique van der Most van Inmocasa fashion & more kijkt ons vragend aan. We halen onze schouders op. ‘Nee, eerlijk gezegd hebben we daar nooit over nagedacht’ zeg ik. Monique gaat verder met haar uitleg over kleur. Het is de zondag voor de lockdown. Op de valreep volgen we een teammiddag over wat kleuren ons vertellen, wat ze voor ons betekenen en we leren de taal van kleur beter begrijpen.

Een wereldwijde manier van communiceren

Kleur is een wereldwijde manier van communiceren, een internationale taal die iedereen begrijpt. In elk land waar je komt, stop je voor een rood verkeerslicht en rijd je door bij groen. Als er op een terras gele vlaggetjes hangen en vrolijk gekleurde bloemetjes op de tafels staan, word je daar opgewekt van. Een overwegend bruin geschilderde pui van een restaurant loop je voorbij, want zou het daar wel goed en gezellig zijn? Met kleuren kun je dus gedachten, emoties en gevoelens oproepen en uitstralen.

Zwarte lingerie

Het is tijd om onze favoriete kleuren te laten spreken en te luisteren naar wat de kleuren te vertellen hebben waar we minder dol op zijn. Monique vertelt verder. ‘Als we in gedachten nemen dat we in het donker geen kleuren zien, dan is er dus ook geen kleurencommunicatie mogelijk. Stel je voor dat je altijd zwarte lingerie draagt, wat zeg je dan eigenlijk tegen jezelf?’ Opnieuw kijkt ze de kring rond en we mompelen schouderophalend: ‘Het is zo lekker makkelijk om zwart te dragen, het past overal onder, je kunt het zo goed combineren.’ Maar dat is niet wat Monique wil horen. Ze geeft het antwoord dat we diep van binnen al weten, maar we niet durven uit te spreken.

Wat de kleur lingerie duidelijk maakt

‘Als je zwarte lingerie draagt, zeg je tegen jezelf dat je niet gezien hoeft te worden. In het donker zie je immers niets. Je cijfert jezelf weg, je doet wel lekker makkelijk mee. Je maakt jezelf in feite onzichtbaar.

Hoe zal het zijn als je roze draagt? Roze, de kleur van lief zijn voor jezelf (en dan dus ook voor een ander). Of blauw? De kleur van communicatie, veiligheid en vertrouwen. Rode lingerie, wat doet dat met jou? De kleur van kracht en passie. En draag je weleens groen? Van groeien en staan voor wie je bent?’

Kleurrijke exemplaren

Monique daagt ons uit om aan de slag te gaan met onze favoriete en minder favoriete kleuren en zet ons aan het werk met het maken van een moodboard. Vol overgave beginnen we te scheuren en te plakken en langzaamaan ontstaan er kleurrijke exemplaren. Terwijl de kleuren op ons inwerken, worden we enthousiaster en zijn we vastbesloten om meer kleur in onze kleding en lingerie te verwerken en te ervaren wat dat met ons doet.

De moodboards bekennen kleur

Aan het einde van de middag, als we klaar zijn met onze moodboards, is het moment daar om de resultaten aan elkaar te presenteren. Zonder dat Monique ons specifiek de opdracht heeft gegeven, is ieder van ons bezig geweest om haar minst favoriete kleur in het moodboard te verwerken. Zo blijkt geel bijvoorbeeld een prachtige kleur om jezelf meer te laten zien, meer openheid te tonen en je kennis te delen. Roze geeft de uitdaging om zachter te zijn voor jezelf en de omgeving. Mijn eigen, niet favoriete, turquoise geeft mij het inzicht om controle los te laten en vrijer met situaties om te gaan.

Het moment voor kleur

Het is een mooi moment in het jaar om bezig te zijn met kleur en kleur toe te voegen aan je lingerie, kleding of omgeving. Juist in deze donkere dagen waarin we weinig kleuren zien.

Tijdens nieuwjaarsnacht zijn we gewend om kleurrijk en knallend vuurwerk de lucht in te schieten om boze geesten te verdrijven en zodoende het jaar met een schone lei te kunnen starten. Momenteel heerst er een vuurwerkverbod, maar je kunt wel jezelf laten knallen bij de start van het nieuwe jaar. Vraag jezelf eens af welke kleuren jij wilt dragen en wat je daarmee wilt uitstralen en zeggen. Of is er een kleur die je meer mag laten spreken, omdat die kleur je echt iets te vertellen heeft?

Meer weten over kleur?

Wil jij graag meer weten over kleur? Lees dan de kleurrijke blogs van Monique van der Most op www.blogzinnig.nl of neem contact op met Monique voor een persoonlijke kleurcoachsessie.

Wil je ervaren wat verschillende kleuren lingerie met je doet? Bestel dan een ‘pas-tas voor thuis’ en pas op je gemak de kleurrijke sets. Via een online contactmoment begeleid ik je om de kleur op je huid te laten spreken en deze te omarmen.