Vreselijk vind ik ze. Ik erger me mateloos als ik ze op mijn tijdlijn voorbij zie komen. Zelden klik ik ze aan om ze te bekijken. Video’s. Het moment komt namelijk nooit goed uit. Ik lig bijvoorbeeld in bed terwijl mijn lief nog slaapt. Of ik scroll even snel tussen m’n werkzaamheden door langs de berichten. Geen tijd om aandachtig te kijken en luisteren. 

Bovendien, als ik al kijk, vind ik video’s meestal vreselijk. De professionaliteit ervan, of beter gezegd, het gebrek daaraan, irriteert me mateloos. De apparatuur waarmee de video is opgenomen is slecht, de verstaanbaarheid laat te wensen over of er is gewoonweg te veel ‘ruis’ op de achtergrond. Bedenk dan eens hoeveel tijd je kwijt bent voordat zo’n video goed genoeg is om gepost te worden. Echt, er zijn redenen te over om nooit aan video’s te beginnen.

Een video die me raakt

Ik erger me ook ontzettend als een video die ik zie perfect is. Perfect in de zin van ‘leuk, leerzaam, interessant en aansprekend’. Zo’n video die me raakt. Eentje die ervoor zorgt dat er iets in mij resoneert en er heel subtiel iets in gang wordt gezet. In zo’n geval zegt een klein stemmetje in mijn hoofd: ‘Hee, Ingrid, jij kunt toch ook video’s gaan posten?’ Al snel wordt deze stem overstemd door de vele ‘nee’s’ van roeptoeters die vanwege bovenstaande redenen veel harder klinken en heel goed zijn in het verzinnen van nog meer belemmerende gedachten.

Grote weerstand

Ze zorgen er bijvoorbeeld vaak voor dat ik tijdens het kijken van een video jaloers ben. Stikjaloers zelfs, omdat ik diegene die te zien en te horen is echt ongelooflijk goed vind. Die persoon, vaak een vrouw, is in mijn beleving een mooie verschijning, spreekt accentloos Nederlands, kijkt recht in de camera en weet zelfverzekerd haar kennis professioneel, zonder haperen, te delen met haar volgers. Dat zou ik nooit kunnen. Ik vind het lastig mezelf op bewegend beeld te zien en te horen en ach, wat heb ik nou eigenlijk precies te vertellen? Wie wil daar naar luisteren?

Mijn weerstand tegen video’s is dus groot en het bestaat uit verschillende, diepere lagen. De stemmen in mijn hoofd zijn sterk, krachtig en zeer overtuigend. Daar durft niemand tegenin te gaan.

Zichtbaarheid

Vorige week plaatste ik een oproep in de veilige, besloten Facebookgroep van ondernemende, bloggende vrouwen. Ik stelde de vraag wie mij kan helpen met een businessplan om mijn praktijkruimte voor borstgezondheid te integreren in mijn lingeriezaak. Verschillende experts reageerden en ik kreeg ontzettend mooie ideeën in mijn mailbox. Dankbaar las ik alle reacties door, overtuigd van het feit dat er iets passends tussen zou zitten.

En daar was het. Het voorstel van een plan met videoboodschappen. Terwijl ik het las, plopten de stemmen van weerstand direct omhoog. ‘Ingrid, luister! Zichtbaarheid oké, video’s, nee!’

Het is het proberen waard

Heel stilletjes, in een klein hoekje achter de grote demonstrerende meute weerstandsstemmen, fluisterde dat zachte, lieve stemmetje: ‘Je kunt het plan toch aanhoren, het is het proberen waard. Je hoeft niets te posten als jij niet wilt’. Ik luisterde verbaasd. Het stemmetje had gelijk en ik zocht contact met Esther van Berk, de Visiegraaf.

Handig, ideaal, geweldig

In diezelfde week zagen we elkaar online via Zoom. We spraken over het belang van video’s en de enorme bereikbaarheid daarvan. Verbouwereerd luisterden mijn stemmen van weerstand naar wat Esther vertelde. Met open mond staarden ze haar aan. Video’s van één minuut? Dat is kort! Opgenomen door Esther zelf, met professionele apparatuur? Handig! Gemonteerd en ‘postklaar’ aangeleverd? Ideaal! Ondertiteld? Geweldig! Dan kan er zelfs stilletjes geluisterd worden naar wat ik te vertellen heb.

Ik heb iets te vertellen

Want dat ik iets te vertellen heb, werd me duidelijk toen ik enthousiast en overtuigend tegen Esther praatte over lingerie en borstgezondheid. Over wat je zelf kan doen om je borstweefsel zacht en soepel te houden. Welke lingerie je op welk moment van de dag, afhankelijk van de situatie, beter wel of beter niet kunt dragen. En wat ik voor je kan betekenen op het moment dat je borstklachten hebt of preventief aan gezond weefsel wilt werken.

12 onderwerpen

Uit ons gesprek kwamen 12 onderwerpen naar voren die allemaal interessant, leerzaam, informatief en aansprekend zijn om op video opgenomen te worden. De stemmen van weerstand hebben plaatsgemaakt voor belangstelling en nieuwsgierigheid.

Spannend

Binnenkort staat onze eerste opnamedag gepland. Natuurlijk vind ik het ontzettend spannend, maar ik ben ervan overtuigd dat Esther met haar kennis, geduld, betrokkenheid en inlevingsvermogen mijn laatste restje weerstand opheft en op video vastlegt wat ik voor jou kan betekenen.

Borstklachten

Wil je nu alvast weten hoe een goed lingerieadvies of een borstweefselbehandeling jou kunnen helpen om van borstklachten af te komen? Lees mijn blogs over borstgezondheid of neem contact op voor paskameradvies op maat of een afspraak in de praktijkruimte.