“Ingrid, mag ik een afspraak bij je maken voor een borstweefselbehandeling, zodat jij kunt voelen of er niks geks in mijn borsten te vinden is?” De vrouw kijkt me niet aan als ze het vraagt. Ze frummelt aan de hengels van haar tas. Als ik haar vraag niet meteen beantwoord, kijkt ze me schichtig aan. Ik geef haar een bemoedigende glimlach en vraag haar met me mee te lopen richting de paskamers waar een zitje en beeldmateriaal aanwezig zijn om uitleg te kunnen geven over borstonderzoek of een behandeling.

We nemen plaats en als ik iets te drinken heb neergezet, leg ik haar uit wat een borstweefselbehandeling voor haar kan betekenen. En dat ik, als ik haar een behandeling geef, niet kan vertellen of er ‘iets geks’ in haar borsten aanwezig is.

Zelfonderzoek

Om te weten of er iets verkeerd aanvoelt of er niet goed uitziet, moet je weten hoe je borsten er normaalgesproken uitzien of aanvoelen. Je leert je borsten het allerbeste kennen door regelmatig zelfonderzoek te doen. Plan een vast moment in de maand waarop je het zelfonderzoek uitvoert. Een week tot tien dagen na je menstruatie voelen je borsten doorgaans het meest ontspannen aan.

Kijken

Het is belangrijk om eerst goed naar je borsten te kijken. Ga met ontblote borsten met je armen langs je lichaam voor de spiegel staan en merk de kenmerken op die je ziet. Noteer deze. Schrijf bijvoorbeeld op dat er op de ene borst een moedervlek zichtbaar is of dat er op de andere borst een pigmentplekje op de huid aanwezig is. Noteer ook de verschillen in vorm en grootte van je linker- en rechterborst.

Vervolgens draai je een kwartslag en bekijk je je linker- en rechterborst één voor één vanaf de zijkant en noteer je wat daar zichtbaar is. Denk hierbij ook aan verschil in grootte en vorm en bekijk of de tepels op dezelfde hoogte zitten of juist niet.

Plaats daarna je handen op je heupen en merk op wat er verandert aan de vorm en de huid. Zie je nu plooitjes in de huid ontstaan, ontdek je veranderingen in de borst als je in deze positie staat? Schrijf alles op wat je opmerkt. Draai ook nu weer een kwartslag naar links en naar rechts om de zijkanten te bekijken.

Deze handelingen voer je nogmaals uit terwijl je met je armen omhoog gestrekt, of met je handen in je nek voor de spiegel staat. Check opnieuw de vorm, grootte, positie en veranderingen in de huid van beide borsten.

Voelen

Vervolgens ga je je borsten voelen. Kruis je armen voor je borsten. Je linkerhand op je rechterborst en je rechterhand op je linkerborst. Plaats de wijs-, middel– en ringvingers van beide handen zo’n 5 centimeter onder het sleutelbeen. Verdeel je borsten in gedachten in 12 ‘taartstukken’. Maak met beide handen tegelijk een draaiende beweging vanaf het brede stuk van de ‘taartpunt’ naar het smalle stuk van de punt die zich tegen de tepel bevindt. Gebruik een lichte druk, zodat je eventuele oneffenheden voelt. Vervolg de handeling via de zijkanten en onderkanten van de borsten richting het borstbeen. Vanaf het borstbeen maak je dezelfde draaiende, licht drukkende beweging richting de tepels. Volg op deze manier alle taartpunten.

Voer de handelingen met beide handen tegelijk uit. Op die manier voel je direct of er verschil is tussen de ene en de andere borst.

Afspraak bij de huisarts

In het begin zie en voel je van alles, maar als je het zelfonderzoek regelmatig uitvoert, merk je na verloop van tijd vanzelf wat normaal aanvoelt en wat niet. Houd je bevindingen bij in een agenda of logboek. Als je borsten anders aanvoelen of er anders uitzien dan dat je gewend bent, dan is het verstandig om een afspraak te maken bij de huisarts.

Mogelijke redenen voor een afspraak bij de huisarts kunnen zijn:

  • Een knobbeltje of zwelling onder de oksel
  • Roodheid of schilfering van de tepel
  • Een plotseling ingetrokken tepel
  • Vocht uit de tepel, hetzij bloederig, waterig, groen van kleur of melkachtig
  • Een rode, ontstoken, warm aanvoelende borst
  • Een moeizaam genezend plekje of wondje
  • Een anders aanvoelende plek, al dan niet pijnlijk

Aanvullende informatie en onderzoek

Wil je aanvullend onderzoek voor je borsten? Maak dan een afspraak om een thermogram te laten maken. Meer informatie hierover vind je op www.happyhealthcare.nl. Ook is het mogelijk om een afspraak te maken bij de borstpoli voor een echo. Kijk naar de mogelijkheden op www.borstpoli.nl

Voor vragen en meer informatie over preventieve maatregelen voor een goede borstgezondheid of voor het maken van een afspraak voor een borstweefselbehandeling, kun je altijd contact opnemen of langskomen in de winkel. We helpen je graag met het behouden van een goede borstgezondheid.