Elke vrouw heeft er wel eens mee te maken (gehad), met pijnlijke of gevoelige borsten. Wat doe je dan? Maak jij je zorgen over ziektes die in het borstweefsel aanwezig kunnen zijn, ga je naar de huisarts? Of kies jij voor het ‘horen, zien en zwijgen’ principe en hoop je stilletjes dat het vanzelf weer verdwijnt en praat je er met niemand over?

Praten over borsten

Praten over borsten is in onze maatschappij en cultuur niet heel normaal. Op een verjaardagsvisite of tijdens de koffiepauze op kantoor gaat het gespreksonderwerp zelden of nooit over borsten. Pas op het moment dat er pijn, twijfel, angst of verdriet bij komt kijken, of wanneer er iemand in de directe omgeving te maken krijgt met ziekte of een aandoening in het borstgebied, wordt erover gesproken.

Drie redenen voor het maken van een afspraak

In mijn praktijkruimte waar ik borstweefselbehandelingen geef, zijn de redenen voor het maken van een afspraak grofweg in drieën onder te verdelen.

  • Ik ontvang vrouwen met klachten, die dagelijks te maken hebben met pijnlijke borsten.
  • Ik spreek vrouwen die ongemak ervaren, maar het voor lief nemen.
  • Ik behandel vrouwen die helemaal tevreden zijn over de gezondheid van hun borsten.

Dagelijks pijn in de borsten

De vrouwen die dagelijks pijn in de borsten ervaren, behandel ik het meest. Over het algemeen zijn zij met hun klacht bij de huisarts geweest en sommigen kregen na doorverwijzing naar het ziekenhuis te maken met een gediagnosticeerde aandoening, zoals cystes of mastopathie. Veelal krijgen deze vrouwen te horen dat er niets aan te doen is en dat ze ermee moeten leren leven. Zij blijven zoeken naar mogelijke oplossingen, omdat ze dagelijks geconfronteerd worden met de pijnklachten waar ze graag van af willen.

‘Gewoon’ ongemak van de borsten

De vrouwen in de tweede categorie lopen in de meeste gevallen al jarenlang rond met gevoelige borsten. Ze voelen zo nu en dan pijn gedurende hormonale wisseling of ervaren aanraking als onprettig of ongewenst. Deze vrouwen vinden het ongemak niet erg genoeg om ermee naar de huisarts te gaan. Doen ze dat wel, dan staan ze veelal binnen tien minuten onverrichterzake weer buiten, omdat er ‘niks ernstigs’ aan de hand is. Hiermee is de kous af en wordt er niet meer over gesproken. Het ongemak hoort er dus ‘gewoon’ bij.

Helemaal tevreden over de borsten

De vrouwen die helemaal tevreden zijn met hun borsten, spreek ik over het algemeen alleen tijdens adviesgesprekken in de paskamer. Ik geef tips over hoe je zelf kunt zorgen dat je borsten zo gezond mogelijk blijven en hoe je kunt werken aan échte preventie. Niet het soort preventie op het moment dat er ongemak of pijn ontstaat, maar preventie voordat het probleem zich aandient en vastzet. Meestal zijn er maar een paar kleine aanpassingen in de leefstijl of dagelijkse routines nodig om een positief effect in het borstweefsel te bewerkstelligen.

Het belang van preventieve maatregelen

Naast de vrouwen die in mijn praktijk komen met hun belemmerende pijnklachten, wil ik juist de vrouwen in de tweede en derde categorie bereiken. De vrouwen die hun ongemak voor lief nemen en de vrouwen die helemaal tevreden zijn met hun borsten, waarmee niets aan de hand is. Ik wil ze graag het belang van preventieve maatregelen voor een goede borstgezondheid uitleggen, zodat er op grote schaal gesproken wordt over gezonde borsten en preventief gewerkt wordt aan een goede conditie van het borstweefsel.

De invloed van stress op het borstweefsel

Lichaam en geest zijn met elkaar verbonden en werken nauw samen. Wanneer vrouwen langdurig met stress, zorgen, conflicten of angsten te maken krijgen, heeft dat invloed op het borstweefsel. Het weefsel verhardt en verdikt. Het maakt zichzelf stevig en sterk, om het hartgebied te verdedigen tegen nog meer aanvallen van buitenaf. Wanneer de probleemsituatie voorbij is en de harmonie hervonden, wordt het weefsel vanzelf weer soepel en zacht.

Spanningsklachten in het borstgebied verergeren

Als de stresstoestand echter te lang aanhoudt, lukt het niet meer om vanzelf te herstellen en verergeren de spanningsklachten in het borstgebied. Ze breiden zich gemakkelijk uit naar bijvoorbeeld nek, schouders en hoofd. De klachten beperken je vervolgens meer en meer in het dagelijks leven. Je kunt zeggen dat stress een killer is voor de borstgezondheid en de conditie van het borstweefsel sterk afneemt.

Een goede borstgezondheid

Een borstweefselbehandeling optimaliseert de doorbloeding en lymfestroming in het borstgebied waardoor het weefsel ontspant. Het stelt het zelf genezend vermogen van het lichaam in staat om de opgeslagen afvalstoffen af te voeren en uit het systeem te verwijderen.

Voor vragen en meer informatie over preventieve maatregelen voor een goede borstgezondheid of voor het maken van een afspraak voor een borstweefselbehandeling kun je altijd contact opnemen of langskomen in de winkel. We helpen je graag met het behouden van een goede borstgezondheid.