Het valt me de afgelopen weken weer meer op, veel vrouwen dragen een beha die niet passend is. Ik blijf me erover verbazen en iedere keer vraag ik me af: Waarom? Waarom blijf je doorlopen met een beha die oncomfortabel zit en pijn veroorzaakt? Waarom belandt hij iedere week opnieuw in de was en trek je hem steeds weer aan?

Het sjorren aan de schouderbandjes, het terugduwen van je borsten in de cups en het trekken aan de beugels kost je gedurende de hele dag bakken energie. Evenals de pijn en het ongemak die je ervaart. Alles bij elkaar doet het vooral weinig voor je zelfverzekerdheid, eigenwaarde en zelfvertrouwen.

Waarom kwel je jezelf?

Herkenbaar? De meeste dames weten waarom hun beha niet meer goed zit. De bandjes zakken naar beneden, de gaten vallen in het zij- en achterpand, de beugel piept eruit en/of de borsten passen amper in de cups. Dan heb ik het nog niet eens over de striemen die de beha veroorzaakt, de pijn die het dragen van de oude beha oplevert en de borsten die hunkerend naar steun, hulpeloos naar beneden zakken. De slechte houding die vrouwen daardoor aannemen met schouder-, nek- en hoofdpijnklachten tot gevolg. En zo kan ik (helaas) nog wel een tijdje doorgaan. Ik begrijp er werkelijk geen snars van. Waarom kwel je jezelf met het dragen van een beha die alleen maar irritatie, ongemak en soms zelfs leed veroorzaakt?

Geen van deze vrouwen bedenkt het om de beha weg te gooien

De antwoorden die ik krijg op mijn vraag variëren. De een zegt dat het haar maar niet lukt om de juiste maat of het juiste model beha te vinden. Ze heeft het hele internet al afgestruind, maar niks blijkt te passen en heeft alles weer teruggestuurd. De ander zegt dat ze een onmogelijke maat draagt waarin niks leuks of moois te vinden is. En als ze iets ziet dat bij haar past, dan moet ze de hoofdprijs betalen. Daar heeft ze écht geen zin in, het mag wel betaalbaar blijven. Ook een veelgehoord antwoord is dat de dame is kwestie geen tijd of zin heeft om naar de lingeriezaak te gaan om een nieuwe te passen. En ‘Nee! Ik ga echt niet in m’n ondergoed in een paskamer staan!’ is er ook zo een.

Dus, tja, dan liever nog maar een dag, week, maand, kwartaal (of nóg langer) met je ‘ouwetje’ doen, want er is tenslotte toch niemand die het ziet. Geen van deze vrouwen bedenkt het om de beha weg te gooien omdat hij zo verschrikkelijk vervelend is om te dragen en een negatief effect heeft op de borstgezondheid.

Vijf minuten voor een kritische blik

Lieve dames. Besteed nou eens vijf minuten van deze dag om in beha voor de spiegel te staan. Slechts vijf minuten! Werp een kritische blik en stel jezelf de volgende 12 vragen:

  1. Passen mijn borsten goed in de cups?
  2. Blijven de schouderbandjes goed zitten als ik me beweeg?
  3. Sluit de onderkant aan op de huid als ik mijn armen naar boven strek?
  4. Blijft het achterpand van de beha recht als ik me beweeg?
  5. Zit de beugel nog goed in de tunnel?
  6. Voelt het materiaal van de beha zacht en prettig aan?
  7. Is de stof overal glad, zonder gaten en/of bobbels?
  8. Is mijn huid na het dragen van de beha vrij van striemen en rode plekken?
  9. Ervaar ik steun en comfort van deze beha?
  10. Kan ik goed ademen als ik deze beha draag?
  11. Voel ik me zelfverzekerd als ik deze beha de hele dag aan heb?
  12. Wil ik nog wel een aantal van dit soort beha’s?

Beantwoord je de meeste vragen met een ja? Wat fijn! Dan wens ik je heel veel draagplezier. Beantwoord je de meeste van deze vragen met een nee? Stel jezelf dan de vraag waarom je in hemelsnaam dit exemplaar nog draagt. Twijfel je of jouw huidige beha’s geschikt of ongeschikt zijn? Neem ze dan mee om te laten bepalen of ze goed zitten of niet.

Steun en comfort

Geef je borsten de steun en het comfort die ze nodig hebben. Zorg dat je een passende beha aantrekt waar je je prettig in voelt. Eentje die je op een ontspannen manier en met zelfverzekerdheid draagt. Kom bij ons langs in de winkel als je pijn en ongemak ervaart bij het dragen van je beha’s.

Heb je vragen over je borstgezondheid? Ook dan staan we je graag te woord en geven we je tips over wat je zelf kunt doen om de conditie van je borsten te verbeteren.