Jouw medewerkster wilde me niet opmeten. Ik heb het meerdere keren gevraagd. Ze deed het niet. Ik moest zelf om een meetlint vragen, maar stond te hannesen in de paskamer. Zoiets kan ik natuurlijk helemaal niet zelf. Ik ben weggegaan zonder aankoop van een beha. Ik kom al jaren bij jou in de winkel, maar als je personeel zo blijft doen, houd je geen klant meer over. Ik wil gewoon opgemeten worden. Als jij het ook niet doet met een meetlint, ga ik wel naar een andere zaak.’
Met verbazing luister ik naar de vrouw die me belt. Ze is hoogst verontwaardigd dat ze door mijn medewerkster niet met een meetlint werd opgemeten terwijl haar lichaam sinds de laatste keer dat ze een beha kocht, behoorlijk veranderd is. ‘Gewoon opgemeten worden, dat is toch niet teveel gevraagd?’
Een beha als startpunt
Ik leg haar uit dat mijn teamleden en ik nooit een maat bepalen door een meetlint te gebruiken en dat ik dat bij haar in het verleden ook niet heb gedaan. Naar mijn idee is het beter om een beha als startpunt te gebruiken. Op die manier kun je meteen de juiste pasvorm bepalen tijdens de passessie. In de loop der jaren hebben we gemerkt dat wij zelf en de persoon in de paskamer het prettiger vinden om op deze manier te werken in plaats van met een meetlint aan de slag te gaan.
De vrouw aan de telefoon is het duidelijk oneens met me en reageert scherp. Het gesprek neemt een vervelende wending aan. Ik word erdoor geraakt en voel me klein en kwetsbaar worden door de harde woorden. Ik ben blij dat ze aan de bel trekt, begrijp dat de vrouw haar maat wil weten en ten einde raad is omdat ze de juiste beha niet kan vinden, maar de manier waarop dit gebeurt maakt me onzeker en haalt me uit balans.
Blind staren
Veel vrouwen staren zich blind op maten of maattabellen. Als het meetlint en de tabel een maat aangeeft, willen deze vrouwen met die maat de winkel verlaten. Het werkt echter anders. Er zijn namelijk veel verschillende modellen en pasvormen in één cupmaat. Met alleen een cupmaat heb je het juiste type dat geschikt is voor jouw borsten nog niet gevonden. Een beha moet je altijd passen en daarbij op verschillende punten letten.
Vijf punten waar je op moet letten bij het aanmeten van de juiste behamaat
- De cups van de beha moeten de borsten van elkaar scheiden. Bij het dragen van een beugelbeha rusten de beugels tegen het borstbeen. Bij een goed passende beha geven de cups de borsten afzonderlijk individuele steun. Wanneer de borsten de cups wegduwen, is de cup te klein en heb je een grotere maat nodig.
- De zijaanzet van elke borst moet goed in de cups gelegd worden. Veel vrouwen ‘schudden’ hun borsten voorovergebogen in de juiste positie. Er mag geen bobbel aan de zijkant onder de oksel zichtbaar zijn. Wanneer er verschil in grootte van de borst is (wat overigens heel normaal is), kies je voor de cupmaat waar de grootste borst goed in past.
- Wanneer je de beha draagt, moet de beha ook aan de bovenkant goed aansluiten. Er is een vloeiende overgang tussen de cup en de welving van de borsten. Als de bovenrand van de cup in de borst snijdt, zie je ‘dubbele borsten’. In dat geval is de cup één of twee cupmaten te klein. Het is de bedoeling dat de cups de borsten comfortabel omvatten.
- De cups mogen geen rimpels of ‘loze’ ruimte vertonen. De meeste vrouwen hebben asymmetrische borsten, dus helemaal te voorkomen is een rimpel of een beetje ruimte in de cups in dat geval niet. Vertonen beide cups rimpels en loze ruimte, dan heb je een kleinere cupmaat nodig of een ander type beha die het borstweefsel wel de juiste steun geeft, zodat de cups gevuld worden.
- De beha mag na een dag dragen nergens rode striemen of schaafplekken geven. Dat is een duidelijke aanwijzing dat je niet de juiste maat draagt. Bij aankoop van de beha moet de sluiting in de meest uiterste stand vastgehaakt worden. De band geeft steun aan de borsten en zit aangesloten aan de huid, maar mag nergens knellen of het weefsel stevig indrukken.
Als je voor je gevoel de juiste strakheid van de band hebt gevonden, kun je deze omvangsmaat aanhouden bij het passen van de verschillende cups. Je hoeft dan alleen maar de letter van de cups te veranderen om uiteindelijk de juiste maat, het goede model en de beste pasvorm te bepalen.
Mijn expertise zit in het aanmeten
Het telefoongesprek met de vrouw zet me aan het denken. ‘Doe ik het wel goed, op deze manier een behamaat aanmeten? Moet ik toch het meetlint tevoorschijn halen?’ Ik ben bereid om in de spiegel te kijken die me voorgehouden wordt, maar ik voel onveiligheid bij het beeld van een meetlint in de paskamer, de ongemakkelijke houding van de dame die opgemeten wordt, de cupmaat die bepaald en uitgesproken wordt.
Ik schud het beeld van me af en blijf erbij dat ik geen behamaat opmeet, maar dat mijn expertise zit in het aanmeten van een goed passende beha. Daarin zit mijn kracht van contact maken en kennis over lingerie en borstgezondheid.
Worstel jij ook met het bepalen van de juiste maat en het vinden van het meest comfortabele model en de juiste pasvorm? Mijn teamleden en ik geven je graag advies.
Geef een reactie