‘Zo wil ik dat mijn borsten eruit zien.’ De vrouw in de paskamer duwt met beide handen haar borsten omhoog en tegen elkaar aan. Ik schat haar eind dertig. Het is nu ruim een jaar geleden dat ze een zware operatie onderging. Het litteken tussen haar borsten begint net onder haar sleutelbeenderen en gaat loodrecht over het borstbeen naar beneden tot aan haar middenrif. Ze is na de operatie kilo’s afgevallen en weer aangekomen. Ze heeft zichtbaar moeite met haar spiegelbeeld. Het is overduidelijk dat haar borstgebied en borstweefsel het zwaar te verduren hebben gehad in de afgelopen maanden.

Wat ik wil, is onmogelijk
Via de spiegel vangt ze met haar ogen mijn blik. ‘Wat ik wil is onmogelijk hè?’ Teleurgesteld laat ze haar handen zakken. Een trieste uitdrukking op haar gezicht. Het bindweefsel van haar borsten heeft de elasticiteit verloren en het volume is flink afgenomen. Met weemoed bekijkt ze zichzelf en vertelt ondertussen hoe ze er vroeger uitzag. Slank, een strakke buik, volle borsten, maatje 36… Dapper duwt ze zichzelf in de acceptatiestand. Dankbaar dat ze de zware operatie heeft overleefd en na een jaar van revalidatie haar energie en kwaliteit van leven langzamerhand terugkrijgt.

Zetje richting vrouwelijkheid
Ze weet precies wat ze wil. Een voorgevormde beha, het liefst met wat push-up erin, die haar borsten flink liften zodat ze een krachtige en positieve uitstraling krijgt. Binnenkort hervat ze haar werkzaamheden en zal ze voor grote groepen mensen presentaties moeten geven. Een paar ‘helpende setjes’ kunnen haar net dat zetje richting vrouwelijkheid, eigenwaarde en zelfverzekerdheid geven.

Dit is niet wat ze bedoelt
Hoopvol kijkt ze me aan. ‘Je hebt toch wel iets wat mijn borsten opleukt?’ Met schrik en een afkeurende blik bekijkt ze de beha’s die ik voor haar in de paskamer ophang. ‘Je denkt toch zeker niet dat ik dat aan ga doen? Is er echt niets anders?’ Zuchtend trekt ze de eerste beha aan. Ze mompelt dat dit niet is wat ze bedoelt en dat haar man hier allerminst blij van wordt.

Niet voor mogelijk
Wantrouwend laat ze toe dat ik de sluiting op haar rug vastzet, haar borsten voorzichtig één voor één goed in de cups leg en de schouderbandjes afstel. Wat onwennig bekijkt ze haar spiegelbeeld en raakt haar borsten aan. Met haar vingers volgt ze het kant aan de bovenkant van de cups dat naadloos aansluit op het litteken. Stilletjes doe ik een paar stappen achteruit en sluit het gordijn van de paskamer. Ik laat haar even alleen met haar emoties. Het is overduidelijk dat ze een moment nodig heeft om te wennen aan de stijl lingerie die ze nooit voor zichzelf voor mogelijk had gehouden.

Zelfverzekerder
Als ze een paar modellen heeft gepast en ervaart welk resultaat het oplevert, krijgt ze meer plezier. Steeds zelfverzekerder staat ze in de paskamer, nieuwsgierig naar wat de lingerie voor haar doet. Haar ogen stralen meer, haar stem klinkt opgewekter. Ze kijkt naar de beha’s die ze gepast heeft en naar het aantal exemplaren dat goed passend aansluit, een liftend effect heeft en een vrouwelijke uitstraling geeft.

Meer tijd nodig
Opgetogen, maar ook een beetje in de war, zegt ze uiteindelijk dat ze niet kan kiezen. Voor me staat een vrouw vol emotie, maar ook eentje die vol vertrouwen een flash forward heeft naar de toekomst waarin ze ontzettend trots is op de stappen die ze heeft gezet sinds ze thuis kwam vanuit het ziekenhuis. Ik kan haar nu onmogelijk laten kiezen. In het afgelopen half uur is er teveel gebeurd. Ze heeft duidelijk meer tijd nodig om een goede keuze te kunnen maken.

Zorg en aandacht
In een opwelling neem ik een besluit en zoek vlug de slips bij de beha’s om de lingeriesets compleet te maken. Met zorg en aandacht pak ik alles voor haar in en schrijf er een persoonlijk briefje bij. ‘Hier, alsjeblieft, een tas vol lingerie om thuis op je gemak nog eens te passen en te combineren met je bloesjes, truitjes en jurken. Ik hoor morgen graag wat je hebt gekozen.’

Het ‘wauweffect’
Vol ongeloof kijkt ze me aan. ‘Echt? Mag ik alles meenemen? Ik had nooit voor deze lingerie gekozen, het is zo anders dan wat ik in mijn hoofd had. Op de hanger lijkt het niks, maar je moet het aantrekken om het ‘wauweffect’ te zien. Wat is het allemaal prachtig en passend.’ Dankbaar neemt ze de tas van me in ontvangst en verlaat met een lach op haar gezicht de winkel.

Iets nieuws proberen
De volgende dag komt ze opgetogen terug. Op een paar slips na, koopt ze alles wat ze heeft gepast. Nog steeds vol ongeloof dat de nieuwe lingeriesets zoveel voor haar uitstraling en mindset doen. Blij neem ik haar complimenten voor de hulp en goede service in ontvangst. Op mijn beurt bedank ik haar voor het vertrouwen, het feit dat ze haar weerstand aan de kant zette en openstond om iets nieuws te proberen.

Een andere keuze
Heb jij weleens andere lingerie gepast dan dat je gewend bent? En beha’s geprobeerd die je zelf nooit uitgezocht zou hebben? Of bevallen je ‘old time favorites’ niet meer? We helpen je graag om nieuwe modellen, stijlen en kleuren uit te proberen in onze paskamer. Je zult merken dat een andere keuze heel goed uit kan pakken. Wees nieuwsgierig en laat je verrassen. Wil je gegarandeerd zijn van advies op maat? Maak dan een shopafspraak. Je vindt de contactmogelijkheden onder het tabblad ‘contact’.