‘Ik heb siliconen en ik heb al langer last van erge steken op mijn borstbeen, maar vanmorgen was het wel heel erg. Mijn moeder en een vriendin zeiden allebei dat ik naar jou toe moest gaan omdat jij borsten masseert.’ De jonge vrouw kijkt me verwachtingsvol aan. Ik zie een lichte paniek in haar ogen die direct overslaat op mij.

Bij het woord ‘siliconen’ krijg ik stress. Onhandig vertel ik haar dat ze helaas bij mij aan het verkeerde adres is, dat ik geen borstweefselbehandeling kan geven en helaas niet kan helpen, omdat ze implantaten heeft. Ik vertel dat ik haar kan doorverwijzen naar een collega-therapeut die waarschijnlijk wel iets kan doen.

‘Kom toch maar mee naar mijn praktijkruimte’

Terwijl ik bij haar vandaan loop om mijn telefoon te pakken om de gegevens van de betreffende praktijk op te zoeken, kom ik tot bezinning. Ik neem een besluit, draai me om en loop terug. ‘Kom toch maar mee naar mijn praktijkruimte’ zeg ik tegen de jonge vrouw. ‘We beginnen even opnieuw. Ik zei zojuist dat ik je niet kan helpen, maar toch wil ik je hele verhaal aanhoren en dan ga ik bepalen of ik wel iets voor je kan betekenen. Volgens mij heb je nu een soort EH2BO – eerste hulp bij borstongemak – nodig’, zeg ik gekscherend.

Ik wist niet dat silicone borsten gevaarlijk kunnen zijn

‘Inderdaad’ zegt ze opgelucht en neemt plaats. ‘Afgelopen zomer heb ik implantaten laten zetten omdat ik echt niks had’, begint ze haar verhaal. Terwijl ze het vertelt, duwt ze haar beide handen tegen haar borsten. ‘Bij de kliniek waar ik ben geweest, hebben ze uitgelegd dat het gewoon veilig was en hebben ze me gezegd welke cup ik zou krijgen en hoe het er na de operatie uit zou zien. Vlak na de operatie kwam die documentaire over implantaten op tv en hoorde ik dat silicone borsten eigenlijk heel gevaarlijk zijn.’

Enorme steken aan de onderkant van mijn borst

Sinds een tijdje heb ik enorme steken. Vooral aan de onderkant van mijn borst. Als ik op mijn zij lig, straalt het uit naar mijn borstbeen. Ik voel me ook een beetje benauwd omdat ik niet zo goed kan ademhalen. Toen ik vanmorgen wakker werd met enorm erge steken, heb ik gelijk de behandelend arts een app gestuurd, maar hij kan op afstand niets adviseren. Ook de huisarts weet niet goed wat hij eraan kan doen. Ik maak me nu zorgen of alles wel goed is. Toen zei mijn moeder dus dat ik naar jou toe moest gaan omdat je borstmassages geeft.’

Borstweefselbehandeling

‘Een borstweefselbehandeling wordt alleen gegeven op natuurlijk borstweefsel’, leg ik haar uit. ‘Ik kan wel kijken of ik iets meer ontspanning kan brengen zodat je wat beter kunt doorademen. Ook kan ik kijken naar je littekenweefsel en daar eventueel verbetering in aanbrengen.’

Veel te kleine beha

‘Echt? Wil je dat doen? Dat zou fantastisch zijn!’ Ze sjort haar trui omhoog. Het eerste dat ik zie is een veel te kleine beha. De beugels zijn te smal voor de aanzet van haar borsten en prikken in haar huid. De cups snijden in de borst. ‘Tja, als ik ’s avonds mijn beha uitdoe, dan staat de afdruk in de siliconen’, zegt ze als ze ziet waar mijn blik door gevangen wordt. ‘Misschien moet ik zo meteen ook maar even kijken naar een goed passende beha. Ik mag nu gelukkig weer gewone aan, want ik ben de pobeha’s (post operatieve beha’s) meer dan zat’, zegt ze met een van afschuw vertrokken gezicht.

Het ziet er goed uit

Als ze op de behandeltafel ligt, zit haar ademhaling erg hoog. Gespannen wacht ze af wat ik ga doen. Ik zie de smalle littekens en slaak een zucht van verlichting. De siliconen zijn mooi geplaatst en de littekens zijn goed genezen. Ook zijn de implantaten goed gedaald en haar borsten voelen zacht aan. Wel merk ik meteen de stagnatie op waar de pijnlijke steken vandaan komen.

Bindweefsel

Ik behandel zachtjes het bindweefsel om de borsten en voer een aantal stretches uit waardoor ze ontspant en meer ademruimte krijgt. Als de spanning in het borstgebied afneemt en de angst en paniek afnemen, kan ik haar verder behandelen.

Na een half uurtje vraag ik haar of er iets is veranderd. Ze knikt bevestigend, maar ik hoor ook twijfel in haar stem. Ze weet niet goed of de steken echt verdwenen zijn.

Veel meer ontspannen

’s Avonds ontvang ik een Whatsapp bericht. ‘Hai Ingrid, onwijs bedankt voor je goeie hulp vandaag. Het is heel lief van je dat je direct hebt gekeken wat je voor mij kon doen. Buiten het feit dat ik nu geen pijnscheuten voel, voel ik me minder benauwd en ook nog eens veel meer ontspannen. Je hulp en je advies bij nieuwe lingerie, echt superfijn. Je hebt echt de aandacht voor alles. Je bent een topper.’

Eerste hulp bij borstongemak

Met een grote glimlach lees ik haar bericht. Ik ben ontzettend blij voor haar dat de EH2BO, de ‘eerste hulp bij borstongemak’, zo positief heeft uitgepakt. Ik stuur haar een berichtje terug en we maken een afspraak voor een volgende behandeling.

Ervaar jij pijn of ongemak in jouw borsten?

Neem dan contact op door een mail te sturen of kom langs in de winkel. Ik beantwoord graag al jouw vragen over borstgezondheid en maak desgewenst een afspraak om je te ontvangen in mijn praktijkruimte.