December is de maand bij uitstek om terug te blikken op het afgelopen jaar. Het was er, net als voor vele andere ondernemers, eentje vol beweging en verandering.

Het jaar startte behoorlijk hectisch. Ik dreef machteloos mee op een stroom van angst en paniek. De harde lockdown sloot de winkeldeuren hermetisch, waardoor mijn creatieve brein volledig blokkeerde. Toch slaagden mijn teamleden en ik erin om het complete vloeroppervlak met het aanwezige assortiment, het klantencontact, het advies en de service in onze mobiele telefoons te proppen.

Steun aan de lokale ondernemer

Via social media kanalen maakten we kenbaar wat we te bieden hadden. Dankzij de veel bekeken en gelezen posts, hebben we vaste én nieuwe klanten, blij kunnen met de ‘pastassen voor thuis’. Langzaam kwam mijn vertrouwen terug en nu ik op deze periode terugkijk, ben ik ontzettend dankbaar voor de grote gunfactor en de enorme bereidheid van klanten om mij, als lokale ondernemer, te steunen.

Fundament van mijn bedrijf

In het tweede kwartaal van dit jaar mochten we iedereen die een afspraak maakte weer ontvangen. Vanachter onze mondkapjes begroetten we elke klant met een grote glimlach en gaven we advies op maat. Tijdens deze paskamergesprekken waren de verbinding en het contact vaak intens en waardevol. De nieuwe manier van werken was overzichtelijk en gaf rust. Het fundament van mijn bedrijf werd daarmee steviger en mijn batterij laadde een beetje op. Ook op deze periode kijk ik vooral met dankbaarheid terug.

Coronavirus op vakantie

De zomer brak aan. We haalden opgelucht adem toen het coronavirus even op vakantie leek te zijn en we de mondkapjes in de ban konden doen. Het was een drukte van belang op de winkelvloer. Er werd eindelijk weer echt gepast, uitgestelde aankopen werden binnen gehaald en er was tijd voor lange gesprekken. De basisvoorraad brachten we op peil en achterstallige administratie werd vakkundig weggewerkt.

Altijd iets wat aandacht vraagt

Ik merkte in die zomerperiode dat ik langzamerhand volledig werd opgeslokt door de vele werkzaamheden die elkaar in rap tempo opvolgden. Het lukte me nooit helemaal om de deur achter me dicht te trekken en de boel de boel laten. Er was altijd wel iets wat mijn aandacht vroeg. Controle en perfectionisme stonden bovenaan mijn prioriteitenlijst. Eenmaal afgevinkt, werd het vervangen door nieuwe dagelijkse beslommeringen die een grote mate van belangrijkheid bevatten.

Ondernemen bestaat uit keuzes maken

De vermoeidheid sloeg toe, mijn conditie ging achteruit en pijntjes en kwaaltjes staken de kop op.

Als ondernemer ben je altijd bezig met je bedrijf. Je bent en blijft ermee verbonden. Wanneer je echter alleen maar in je bedrijf aan het werk bent, verlies je het grotere geheel uit het oog. Ondernemen bestaat uit keuzes maken, maar waar baseer je je keuzes op als de wereld zo razendsnel verandert en chaos en crisis de allerbelangrijkste nieuwsitems zijn? In de huidige samenleving kun je nauwelijks nog weloverwogen beslissingen nemen.

Nieuwe koers varen

Aan het einde van de zomer wist ik dat ik een nieuwe koers moest varen. Maar nadenken over de lange termijn is lastig als je binnen de vier muren van je bedrijf blijft, dus ik nam afstand door de winkeldeur op eigen initiatief 10 dagen lang te sluiten en op vakantie te gaan. De vraagstukken ‘waarom ben ik deze zaak begonnen?’ en ‘wat is het doel van het doel?’ nam ik mee in mijn koffer. Gedurende deze dagen kon ik me weer verbinden met mijn gevoel en keuzes maken waar ik nu en in de toekomst blij van word.

Pakket van behandelingen

Met voldoening kijk ik terug op de maanden na de vakantie. Ik voltooide de serie video’s met uitleg over de visie en missie van mijn bedrijf en plaatste deze op mijn website. Ik rondde de cursus voor manuele lymfedrainage op het borstgebied af en verdiepte mij verder in de materie van het littekenweefsel. Met deze extra kennis voltooide en completeerde ik mijn pakket van behandelingen die ik aanbied in mijn praktijk voor borstgezondheid.

Om meer tijd door te kunnen brengen in de praktijkruimte, verwelkomde ik een nieuw personeelslid binnen ons team. De bezetting van de winkelvloer is met deze uitbreiding toereikend genoeg om elke klant te begroeten en van advies te voorzien.

Love-li lingerie en Love-li lymfe

In dit jaar werd ik borstweefseltherapeut en lingeriespecialist. In korte tijd zijn Love-li lingerie en Love-li lymfe een eenheid geworden. Een lingeriezaak met inpandig een praktijk voor borstgezondheid. De eerste en enige in Nederland, met op de winkelvloer een team van medewerksters die paskameradvies op maat geeft voor lingerie die bijdraagt aan een goede borstgezondheid en het zelfvertrouwen en de eigenwaarde van elke vrouw een boost geeft.

Trots

Volmondig kan ik zeggen dat ik trots ben op alles wat er in het afgelopen jaar in beweging is gezet. Ik deed dingen die ik eerder nooit had gedurfd of voor mogelijk had gehouden. Deze maand december gebruik ik niet alleen om terug te blikken op het afgelopen jaar, maar ook om te laten bezinken wat er gebeurd is en zich in het nieuwe jaar verder ontwikkelt. Daarom zoom ik in de komende weken even uit. Neem ik bewust wat afstand om volledig op te laden en om het grotere geheel te blijven zien.

Blogzinnig

Ik wil jou als trouwe volger bedanken voor het lezen van de 32 blogs die ik dit jaar schreef. De schrijfsels die allemaal gepubliceerd zijn door Marije van den Bovenkamp, bedenker en kartrekker van het platform Blogzinnig. Mede dankzij Marije krijg jij als lezer iedere week een nieuw blog op je tijdlijn. Zij motiveert, stimuleert en inspireert mij om mijn zakelijke beslommeringen en persoonlijke zielenroerselen aan het papier en scherm toe te vertrouwen.

In januari kom ik terug met nieuwe schrijfinspiratie en ideeën over hoe ik mijn bedrijf in het komende jaar vorm ga geven. Ik wens je een goede decembermaand met mooie momenten vol licht, liefde en plezier en hoop je in 2022 in goede gezondheid weer te mogen zien.