Bij sport is de borst volop in beweging, maar borsten zijn niet op deze bewegingen voorbereid. Om pijn en uitrekken van het gevoelige bindweefsel te voorkomen, is het dragen van een sportbeha verstandig. Omdat borstweefsel geen spieren bevat, bewegen ze dus passief mee als je sport. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat borsten tijdens het sporten bewegingen in de vorm van een acht maken. Dit kan tot tijdelijke pijn en ongemak leiden, maar ook tot overbelasting van je nek en bovenrug. Op langere termijn kan het zelfs schade toebrengen aan het weefsel van je borsten en het uitrekken van banden en pezen.

Uit de onderzoeksgegevens blijkt dat een gemiddelde borst (200-300 gram) ongeveer 8 cm op en neer beweegt tijdens het sporten. En een borst met D-cup formaat kan wel 10 cm op en neer bewegen tijdens een intensieve beweging.

Een sportbeha slijt

Een sportbeha slijt dus, omdat het materiaal een behoorlijke krachtsinspanning moet leveren. De stof is elastisch en enigszins opgerekt op het moment dat je de beha draagt. Uiteindelijk zal de elastische vezel na herhaaldelijk intensief gebruik aan kracht verliezen. Net zoals een elastiekje de rekbaarheid verliest als het langdurig in opgerekte toestand om bijvoorbeeld stapels enveloppen heen zit. Het materiaal van de sportbeha slijt ook door wrijving tegen de huid en tegen sportkleding. De stof wordt door deze wrijving ruwer en stugger. De slijtende stof kan irritaties op de huid veroorzaken. Dat zie je aan rode plekken of schuurplekken op de huid. Wanneer dat gebeurt, is de sportbeha aan vervanging toe.

Wanneer is de sportbeha aan vervanging toe?

Het mag duidelijk zijn: een sportbeha heeft niet het eeuwige leven. Gemiddeld genomen gebruik je hem een half jaar tot hooguit negen maanden als je twee tot drie keer per week sport. Gebruik je de beha eens per week, dan is de levensduur een jaar. Wanneer je je sportbeha goed verzorgt, kun je er langer mee doen.

Transpiratievocht

Een sportbeha geeft niet alleen meer ondersteuning tijdens het sporten, maar is ook gemaakt van functioneel materiaal waardoor transpiratievocht snel wordt afgevoerd. Het transpiratievocht bevat zouten en zuren die de stof van de sportbeha aantasten waardoor de levensduur verkort wordt. Na ieder gebruik moet je de beha dus wassen om de afvalstoffen uit het materiaal te spoelen.

Grote én kleine borsten

Wie denkt dat alleen grote borsten ondersteuning nodig hebben, heeft het mis. Zeker bij een intensieve sport bewegen alle maten borsten mee, ook de kleinere. Een gewone beha, die wellicht prima functioneert tijdens dagelijkse bezigheden of je werk, voldoet niet tijdens het hardlopen, kickboksen, paardrijden of andere vorm van intensieve sport. Het borstweefsel kan onherstelbaar uitrekken of beschadigen als je je borsten onvoldoende ondersteunt. Je hebt dus echt een goede sportbeha nodig.

Draag nooit twee beha’s over elkaar!

We horen het in onze winkel vaak, dames die twee normale beha’s over elkaar dragen en denken dat dat voldoende ondersteuning biedt of omdat ‘het er dan nog een beetje fatsoenlijk uitziet’. Stop daar alsjeblieft mee! Een sportbeha maakt inderdaad geen mooie vorm en geeft ook geen goed decolleté, maar het reduceert de beweging van je borsten met maar liefst 78%. Een gewone beha met slechts 35%.

Must-have voor sportende vrouwen

Een goede sportbeha is dus een must-have voor elke vrouw die hardloopt, paardrijdt of een andere intensieve vorm van sport beoefent. Voor zo’n beetje elke sport zijn er speciale beha’s en tops. Een pittige intervaltraining of duurloop vraagt om meer ondersteuning dan een yoga- of pilatesles. Als je een sportbeha gaat kopen, zorg dan dat je met een goed passend model naar huis gaat. Dat klinkt logisch, maar veel vrouwen weten niet precies welke behamaat ze moeten dragen.

Tijd voor een nieuw exemplaar?

Het team van Love-li lingerie is zelf ook fan van sporten, in het bijzonder van hardlopen, en expert op het gebied van sportbeha’s.

  • Zet jij je sportbeha vast op de strakste stand omdat dat de meeste stevigheid biedt?
  • Bewegen je borsten naar jouw idee te veel mee tijdens het sporten?
  • Krijg je rode (schuur)plekken op je huid door het dragen van je sportbeha?

Dan is het de hoogste tijd voor een nieuw exemplaar. We helpen je graag met het adviseren en aanmeten van de meest geschikte sportbeha voor jou.